maanantai 2. syyskuuta 2013

Sateisena aamuna

Aamulla välähtää ja jyrähtää. Lähestyvä sadekausi ilmoittelee itsestään. Ensimmäinen kunnon sade saapui eilen aamuyöllä ukkosineen ja pitkin päivää sateli vettä. Tänään auringon noustessa luonnon aamupesu jatkui. Muutos pihassamme ja koko kaupungissa on näiden parin sateen jälkeen uskomaton. Sade on huuhdellut pois kaikkea peittäneen pölyn. On kuin kamera tai kiikari olisi tarkennettu tai ehkä paremminkin, seepiakuva muuttunut värivalokuvaksi. Huomaan, että pihamme pensasaita kukkii. En ollut pölyisistä pensaista sitä huomannut. Pihapuut näyttävät olevan täynnä raakileita, mangoja, limettejä, papaijoita ja guavia.

kuin seepiakuva olisi muuttunut värivalokuvaksi

Aamun iso juttu on koulujen alkaminen. Herätyskelloi soi kuudelta, mutta lapset olivat jo ennen sitä ylhäällä ja pukivat koulupukujaan innokkaina. Pakataan päivän eväitä ja tutkitaan onko kynäpenaalit ja muut rensselit kunnossa. Tuntuu mukavalta, että pääsevät taas jatkamaan, etenkin, kun se näyttää olevan mieluista.

auringon noustessa luonto oli aamupesulla

Sitten on aika lähteä hoitamaan pankkiasioita. Kävelen aamun raikkaassa kohti keskustaa. Kävellessä kuulee mistä milloinkin puhutaan. Yksi aihe on päivästä riippumatta ylitse muiden: raha. Sanat hela, fedha ja pesa, jotka kaikki tarkoittavat rahaa, vilahtelevat ihmisten keskusteluissa vähän joka nurkalla. Aika usein siihen liittyy ajatus, ettei sitä ole. Tai joku tietää tai luulee tietävänsä, kenellä sitä on paljon. Ehkä sanonta ”siitä puhe, mistä puute” pitää paikkansa. Tuoko raha onnea? Kyllä, johonkin asti. Jos elämä on jatkuvaa selviytymiskamppailua, pienikin lisä päivän ansioihin varmasti lisää onnea. Raha ja onni. Swahilin sana ”raha” on suomeksi ”onni”.
Pankissa on rahaa. Ei vain tiskin takana vaan myös sen ulkopuolella. Katselen keski-ikäistä rouvaa, joka nostelee kassalle yhdeksän tiiliskiven kokoista nippua seteleitä, kussakin nipussa taitaa olla noin 10 miljoonaa, olisiko yhteensä noin  45 000 euroa Tansanian shillinkeinä. Todella paljon rahaa jo suomalaistenkin mittapuulla, saati täällä, jossa monet tienaavat alle 50 euroa kuukaudessa. Tuskin raha oli naisen omaa, hoiti varmastikin jonkin yrityksen rahansiirtoa. Raha liikkuu edelleen aika paljon käteisenä, sillonkin, kun se siirretään pankista toiseen. Haetaan raha yhdestä pankista ja viedään toiseen. Ja aikaa kuluu jonoissa seistessä. Siksi pankeissa näkee uskomattomia pinoja seteleitä. Millainen setelinippu kertyy vaikkapa autokauppiaalle, jos kauppoja syntyy muutamakaan päivässä? Rahaa liikkuu myös sekkeinä ja pieniä summia enenevässä määrin puhelimitse.
Pankissa on rahan lisäksi myös paljon ihmisiä ja asiointi kestää. Koululaiset ovat maksamassa lukukausimaksujaan. Ne ovat aika pieniä summia. Ne, jotka ovat tänne asti päässeet, ovat onnekkaita, koska voivat jatkaa opintojaan. Aina välillä joku jättää vuoden tai toisenkin välistä, kun ei ole varaa jatkaa.

..pöly peittää kaiken ja häivyttää värit.
Serengeti juuri ennen sadetta


Saan asiani hoidettua ja lähden kiiruhtamaan kokoukseen. Sinema Leo –elokuvatiimi on palannut pariviikkoiselta reissultaan. Kävelen toimistolle, ja ohitan aika monta kerjäläistä. Kyllä tällä kadulla raha liikkuu, mutta valitettavan usein ohi ihmisistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti