lauantai 7. syyskuuta 2013

Kiipeäisi puuhun

Sakkeus katselee pienen pahvilaatikon kylkeä ja hymyilee ”minäolenvirkamiesminätiedän” -hymyään. ”Tästä pitää maksaa kymppitonni”. Jaa’a, tällaista taas.
Katselen Sakkeusta. Tämä Sakkeus ei ole pieni mies. Paremminkin apinanleipäpuun kokoinen rohjake. Jos kävisin karhunpainiin hänen kanssaan, tuskin näillä lihaksilla rimpuilisin häntä vastaan viittä sekuntia kauempaa.

Koetan kysellä, millä perusteella maksu määräytyy. Sakkeus kertoo, ja tiedän, että kaikki on väärin. Pyydän, että hän tarkastaisi laskelmansa. Sakkeus hakkaa laskukonetta tärkeän näköisenä ja kysyy välillä minulta, mikä on päivän kurssi. Sanon sen mukaan, mitä muistelen sen olevan ja luku näyttää kelpaavan. Sakkeus saa laskimelle uuden summan, ja hän näyttää laskelmaansa. Se ei ole enään kymppitonnia, mutta jos yhtään tiedän maan käytäntöjä, se ei ole edelleenkään oikein. Kysyn, saanko maksusta virallisen kuitin, jossa kaikki on eriteltynä. Sakkeus lupaa kirjoittaa sen. Sanon kokeillakseni, ettei minulla ole pyydettyä summaa mukanani. Sakkeus lupaa, että voin maksaa minkä summan vain. ”Mille summalle kirjoitan kuitin?” Tämäpä ystävällistä. Mutta ei tällainenkaan ole oikein. Laskeskelen oikean summan olevan jotain neljän tuhannen paikkeilla, ja varmuuden vuoksi lisään siihen hivenen. Kaivan summan lompakosta. Saan kuitin ja arvelen, ettei asia mennyt ihan pieleen.
Välillä näissä tilanteissa olen kahden vaiheilla. Onko kyse siitä, ettei ihminen vain osaa, ja siksi peittää osaamattomuuttaan tärkeyteensä. Toisilla kyse on siitä, että he kyllä tietävät mitä tekevät. Kumpaa Sakkeus edustaa? En osaa sanoa. En halua sanoa väärää todistusta tuosta lähimmäisestä.
Mutta kyllä minä sydämestäni toivoisin, että tämä kyseinen sakkeus kiipeäisi puuhun. Se olisi varmastikin hauskaa katseltavaa. Oikeastaan voisin myös itse kiivetä hänen rinnalleen. Ja silloin toivoisin, että Jeesus tulisi puun juurelle ja kutsuisi itsensä kanssamme illalliselle. Ja tarina ei pysähtyisi illalliseen vaan jatkuisi, niin kuin sen kuuluisi.


(kurkkaa Raamatusta, jos et muista mitä sitten tapahtui)
(kuten arvasit, muutettu nimi ja koko)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti