torstai 9. tammikuuta 2014

Huolto

*Iltamyöhä, 23.3oC, tyven, taitaa olla pilvetön taivas. Päivällä oli sadekuuroja.

Putkimies tuli iltapäivällä ja katsoi rikkinäistä liitintä ja toisen tankin täyttöhanaa ja sanoi hoitavansa asiat pian. Menimme toiseen taloon, jossa ongelmia oli enemmän ja niitä selviteltiin. Oli outo kytkentä, ettei vesi tullut kunnolla lämminvesivaraajaan eikä lämmennyt ja vuotavaa hanaa ja muuta kaikkea mitä nyt vain voi olla putkipuolella. Sanoi tulevansa aamulla aikaisin ja luvattiin olla odottelemassa.


Aamulla en voinut jäädä odottelemaan ja sanoin vartijalle, että voisi autella putkimiestä, ja että olisi tulossa aikaisin töihin. Lähdin alkuvuoden ensimmäiseen suunnittelukokoukseen työtiimini kanssa. Minulla ei ollutkaan toimistolla toimistoa vaan se oli remontissa.  Haettiin leipomosta kuin pullaa ja lähdettiin kokoustamaan kotiin, siellä kun nettikin toimisi ja sitä kokouksessa tarvittaisiin. Saisin samalla katsoa putkimiehen pääsevän töihinsä. Hän ei ollut vielä tullut.


Sitä odotellessa alettiin käydä läpi elokuvalaitteita. Edellisellä reissulla oli palanut lamppu projektorista ja uusi lamppu maksaisi aika tavalla. Ja muutakin vikaa olisi siinä joten miljoonan verran shillinkejä menisi huoltoon ja se pitäisi hoitaa Nairobissa ja ilman takeita, että tulisiko kuntoon. Uuden hankinta olisi nyt aika lailla välttämätöntä. Alettiin kaivamaan tietoa netistä, millaista projektoria olisi tarjolla missäkin. Meni sähköt poikki ja tämä minun akuton vanha kone sammui siihen paikkaan. Lupasin katsella projektoreja sitten myöhemmin. Käytiin läpi auton tarvitsemat huollot ennen ensimmäistä elokuvareissua. Kaikenlaista, kuten konepellin katkenneet tukiraudat, siitä löytyikin.

Sähköt olivat poikki pitkin päivää, ja kävivät takaisin minuutin pari kerrallaan. Välillä vain yksi vaihe kolmesta toi virtaa, sitten sekin katkesi. Putkimies tuli iltapäivällä kolmen jälkeen ja sanoi olevansa myöhässä ja olleensa edellisessä talossa kiinni siihen asti. Tiesinkin asian, kun oli tuttujen talossa töissä ja he miestä olivat suositelleetkin. Hän oli hakenut osat ja alkoi korjaamaan. Rikkinäinen liitin oli aika helppo homma. Toisen vesitankin koho ja sen hana olivat hankalammat, oli vahingossa tullut väärän kokoiset osat. Kysyi, laitetaanko silti ne pienemmät osat ja onko minulla vanhaa pyöränkumia, mutta ehdotti, että olisi parempi laitella oikean kokoiset. Sovittiin että asia korjattaisiin toisena päivänä. Mutta sen kaiken, minkä ennätti tehdä, hän teki todella hyvin. Vesitankki ei enään vuotanut, vettä tuli hyvin hanasta ja kun sähkötkin palasivat, oli taas sellainen mukava olo, että mikäspäs tässä taas ollessa. Jatkoin päivällä keskeytyneitä töitä ja printtasin ne. Olikin loppunut väri siitä kasetista.

2 kommenttia:

  1. Another typical day in Africa :) Mutta kaikki kuitenkin lopulta hoituu ja järjestyy, tavalla tai toisella.

    VastaaPoista
  2. joo, paljon käytetty sanonta täällä kuuluukin että: "Suunnitelmat yleensä aina muuttuvat mutta asiat silti aina järjestyvät".

    VastaaPoista