maanantai 19. elokuuta 2013

Olfert Ricard: Murusia

Oululaisella kirpputorilla, joka on tainnut jo vuosia sitten lopettaa toimintansa, lojui lattialla pahvilaatikko, jossa luki "kristilliset kirjat 2 mk". Muutaman kerran siitä laatikosta tarttui mukaan jokin kirja, hinta ainakin oli silloiselle opiskelijalle sopiva. Yhdestä niistä parin markan kirjoista tuli matkakumppani pitkäksi aikaa. Viimeksi tänään aloittelin aamua kirjaa selailemalla. 
Olfert Ricardin (1872-1929), tanskalaisen papin ja kirjailijan teoksista 1950 –luvulla koottu pikkuinen mietekirja on kulkenut mukana vuosien ajan. Jos minulta kysytään, se on yksi parhaista kokoelmista lyhyitä ajatuksia ja mietteitä. Ricard onnistui tiivistämään paljon pieniin lauseisiin.
Mitäpäs ajattelet vaikkapa näistä:
”Kristityillä ihmisillä on usein omituinen taipumus seisoa nykimässä suljettuja ovia, vaikka aivan vieressä on ovi selkoselällään.”
”Voidaksemme iloita toisistamme taivaassa, täytyy meidän voida sietää toisiamme myös täällä maan päällä.”
”En tiedä vaarallisempaa asentoa luonteelle kuin maata sohvalla ja olla tavattoman innokas”
"Toisinaan voi nähdä, että ihmisillä on niin kiire pelastaa koko maailma, että he unohtavat olla hyviä toinen toisilleen."
Tämä on niitä kirjoja, joita harkitsisin tarkkaan, jos saisin valita mukaani autiolle saarelle vain yhden tai kaksi kirjaa. Jos vain saat sen käsiisi, niin luehan ajatuksen kanssa!




2 kommenttia: