maanantai 16. joulukuuta 2013

Selviytyminen

Vuoden lopulla olen tehnyt töitä turvallisuuteen ja selviytymiseen liittyvien asioiden parissa. Samaan aikaan on Suomessa uutisoitu myrskyistä ja niiden aiheuttamista vaikeuksista, kuten pitkistä sähkökatkoista. Ongelmat ja ohjeet selviytymiseen ovat pitkälti samanlaisia, vaikka luonnonolosuhteet ja turvallisuustilanne eroavatkin eri maiden välillä.
Helpottaaksemme omaa arkeamme ja ollaksemme varautuneita erilaisiin ongelmiin olemme pyrkineet noudattaa muutamia yksinkertaisia ohjeita ja sääntöjä, joiden avulla yleensä pärjää toistuvien lyhyempien tai pidempien vesi- ja sähkökatkojen ja muiden vastaavien ongelmien yli. Paljon hyödyttäneitä ohjeita ovat olleet mm. seuraavat: 
- Pidä toimiva taskulamppu tai pari, tulitikut ja pari kynttilää jalkoineen aina samassa paikassa, josta ne löytyvät vaikka tunnustelemalla sähköjen katkettua.
- Solar- ja standby- lampuista on paljon iloa sähkökatkojen aikana. Palauta ne aina käytön jälkeen lataukseen.
- Pidä avaimet aina samassa paikassa, jotta pääset talosta ulos tulipalon tai muun hädän sattuessa.
- Pidä ruoho lyhyenä ja kulkuväylien reunat puhtaina käärmeiden varalta. Huolehdi, että hyttysverkot ovat ehyet ja ovien alustat tiiviit hyönteisten ja käärmeiden varalta. Käytä nukkuessa aina moskiittoverkkoa.
- Pidä kodissasi aina muutaman päivän tarpeen verran pitkään säilyvää hätävaramuonaa varalla. Sitä voi tarvita vaikka vain sairastumisen sattuessa.
- Samoin huolehdi, että talossa on aina useita täysiä juomavesipulloja ja kylpyhuoneen ja keittiön kannelliset tynnyrit aina täytettynä puhtaalla vedellä vesikatkojen varalle.
- Suunnittele, miten saat keitettyä vettä ja ruokaa pitkien sähkökatkojen aikana (retkikeitin ja polttoainetta/ kaasuhella/generaattori..)
- Internet toimii mokkulalla ja läppärillä jonkin aikaa sähkökatkojenkin sattuessa. Kannattaa pitää ainakin kahta eri liittymää puheluiden ja netin toimimisen varmistamiseksi. Sähköjen katkettua aloita heti käytön säännöstely.
- Yksi perheen kännyköistä kannattaa olla jokin perusmalli, jonka akku kestää parhaimmillaan viikonkin yhdellä latauksella, ja sen kannattaa olla aina ladattuna.
- Kodissa, (kehitysmaaolosuhteissa mieluummin muussa soveltuvassa paikassa) kannattaa säilyttää pientä määrää käteistä, jos esimerkiksi korttinostaminen tai –maksaminen ei onnistu.
- Auton tulee olla aina hyvin varusteltuna erilaisten tilanteiden varalle, työkalut pitää olla aina omilla paikoillaan ja auto kaikkinensa hyvin huollettuna.
- Kodissa on hyvä olla aina pieni lääkevarasto tavallisimpien tautien (mahataudit, malaria, särkyyn ja kuumeeseen jne.) varalle.
- Tee kodin palo- ja turvallisuustarkastu vuosittain. Hyvä ohje kodin turvallisuuden arviointiin löytyy Paloturvallisuus.info –sivulta (ks. omatoiminen palotarkastus), joka on helppo soveltaa myös ulkomailla asuville. 
Näiden lisäksi on paljon muitakin hyväksi havaittuja ohjeita ja sääntöjä, joilla voi omaa liikkumistaan ja asumistaan tehdä turvallisemmaksi. Ulkomailla ja etenkin kehitysmaissa asuessa on jokainen paljon enemmän itse vastuussa omasta turvallisuudestaan, kuin Suomessa asuvilla, tai ainakin avun saaminen voi olla vaikeampaa. Aiemmin lainaamani isä Bilingin ohje ”huolehdi säännöistä niin säännöt huolehtivat sinusta” on yksi parhaista ohjeista turvallisuuteen ja selviytymiseen eri tilanteissa. Ei tarvitse kuin kerran unohtaa taskulamppu palauttamatta sen oikealle paikalle, kun jo seuraavalla sähkökatkolla saa haparoida pitkin taloa sitä etsimässä. Joten: Huolehdi säännöistä, niin ne pitävät sinusta huolta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti