keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Helmiä kanoille

*Myöhäinen ilta, puolipilvistä ja 23.3oC

 
 
Yksi tuttava soitti ja kertoi, että hänen naapurillaan olisi pari helmikanaa myytävänä, haluttaisiinko? Sanoin, että ei muuta kuin hieroa kauppoja, kyllä ne meille sopivat, olin pidempään jo niitä haikaillutkin pihaamme. Seuraavana aamuna mies pyöräili pihaan tomaattikori tarakalla ja korin raoista kurkisteli kaksi sinisenharmaata päätä. Kohta saapasteli pihalla kaksi nuorta helmikanaa. Niille sai myös takuun. Jos sattui tulemaan samaa sukupuolta, saisi toisen käydä vaihtamassa eriin. No, minullepa on ihan sama, millainen pariskunta tämäkin on, kahdessa on meille ihan kylliksi. En voi kieltää, etteikö kiinnostus näihin lintuihin johtuisi osaltaan perhondisontaharrastuksestani. Ajattelin sopia lintujen kanssa, että ruokkisimme niitä hyvin ja vastavuoroisesti ne voisivat varistaa silloin tällöin höyhenen tai pari, niin kuin linnuilla muutenkin on tapana. Pian tottuivat linnut ja koirat toisiinsa, ja yöksi ne kömpivät kanojen kanssa samalle orrelle. Hauskoja otuksia.
Yksi juttu niissä on kuitenkin aika ainutlaatuista, nimittäin ääni. Sillä metallinsointuisella kimakalla kailotuksella on hyvin vähän kilpailijoita lajissaan. Fasaanikin taitaa jäädä toiseksi. ”Se laulu on sanoinkuvaamaton. Se on hyytävää se laulu. Se ihan kirvelee päätä. Sillä ölinällä voisi irroitella vanhat maalit veneestä” tuumaili Kettunen laulusta, jota kuuluu muille, kun joku laulaa kuulokkeet korvilla kappaleiden mukana. Näyttääpä tuo onnistuvan ilman kuulokkeitakin.
Lapset varmastikin nimeävät nuo ihan pian. Jos eivät keksi nimiä ajattelin ehdottaa, että olisivat Hanna ja Marski. Muistatko ketkä olivat ne alkuperäiset H&M? Näissä on jotain samaa. Nämä tosin asuvat nyt ihan tässä pihassa, mutta niissäkin on vahva lataus (savannin) vapautta.

( Lainaus: Markus Kajo, ”Kettusen kirja”)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti